top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPascal van Assendelft

Wat is de invloed van voeding op jouw gezondheid later?

Bijgewerkt op: 10 jun. 2019

Voeding en vooral het eten daarvan is een gewoonte. Ontbijt, lunch, avondeten en alles tussendoor is een primaire levensbehoefte. Meestal denk je er niet bij na en eet je over het algemeen vrij veel dezelfde producten. Of wat er op dat moment voor handen is. Soms eet je te veel en soms te weinig. Je lichaam is slim en geeft dan signalen af. Jij reageert of negeert. Maar je lichaam zal alles uit de kast halen om jou toch van voldoende brandstof en dus energie te voorzien. Maar uiteindelijk is het heel simpel: als je niet eet, ga je dood! Dat weten we allemaal. Maar draaien we het ook weleens om? Kan je dood gaan van eten?


We zien in het straatbeeld steeds meer mensen met overgewicht. Volgens het CBS had in 2018 de helft (50,2 %) van de volwassenen van 18 jaar of ouder overgewicht (dat betekent een BMI > 25), 15% had obesitas (dat betekent een BMI > 30). Tja wat maakt een beetje zwaarder nou uit? Hoor ik je denken. Wel als je bedenkt dat de kans om diabetes type 2 te ontwikkelen toeneemt bij:

  • overgewicht, met name bij overmaat aan buikvet

  • weinig beweging

  • diabetes 2 in de directe familie

  • hoge bloeddruk

  • vetstofwisselingsstoornissen

  • roken

De kans op? hoeveel kans dan? en mij overkomt dat niet! Hoor je vaak. Er is inderdaad ook een kans dat je het niet krijgt. Voorkomen is dan altijd nog beter dan genezen. Je zit niet te wachten op de verschijnselen: moeheid, jeuk, veel plassen, uitdrogingsverschijnselen, hoger kans op hart en vaatziekten, nierziekten, diabetische voet of slechtziendheid. In het begin zijn er vaak weinig tot geen verschijnselen. Daardoor kan je de ziekte soms al jarenlang hebben. Voorkomen is echt beter dan genezen. Zeker als we wel zeker weten dat een gezond voedingspatroon samen hangt met een verlaagd risico op diabetes type 2. We kunnen aanwijzen welke producten het risico op diabetes type 2 verlagen, maar ook die het risico verhogen. Dat veel mensen dat niet weten, blijkt wel uit de cijfers:

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland zijn gediagnosticeerd met diabetes type 2. Nog eens 750.000 mensen hebben pre-diabetes, waarbij overgewicht een belangrijke rol speelt. Op dit moment komen er 60.500 patiënten per jaar bij. Per week 1.163. Per dag 166.

Geciteerd uit artikel van het NRC:


De aantallen gaan hard en dus de kosten ook. De directe zorgkosten daarvoor bedragen:

Jaarlijks circa twee miljard euro.

Maar de indirecte kosten bedragen een veelvoud hiervan. De ziekte gaat namelijk gepaard met een kettingreactie aan complicaties en komt vaak samen voor met andere aandoeningen. Patiënten lijden bijvoorbeeld aanzienlijk vaker aan depressie, hart- en vaatziekten, kanker, blindheid, nierziektes en dementie. Ze moeten vaker amputaties ondergaan. Wat betekent dit voor werkgevers? Verzuimkosten zijn niet mals.


Voor veel mensen zijn hart & vaatziektes en diabetes 2 een ver van hun bed show. Maar tegelijkertijd is de afdeling Cardiologie nog net geen lopende bandwerk. Uiteraard ben ik geen arts en weet ik niet wat de verhouding is van de mensen die aangeboren en of erfelijke hartproblemen hebben of hartproblemen door een ongezonde leefstijl. Wat ik wel weet is dat wetenschappelijke studies aantonen dat we het risico op hart & vaatziektes en diabetes 2 kunnen verminderen door een gezonde leefstijl.


We werken steeds langer en dus moeten we steeds langer fit blijven om dit vol te houden. Voor werkgevers betekent dit ook dat eventuele verzuimkosten langer doorlopen. En zolang medewerkers die in een risico groep zitten geen leefstijl aanpassingen doen, weet je zeker dat de verzuimkosten steeds hoger op zullen lopen. Kosten kunnen oplopen van 240 - 400 euro per dag. Stel je voor dat als medewerkers die tot de risicogroep behoren (maar uiteraard ook die daar niet tot behoren) hun leefstijl blijvend aanpassen, dan zullen deze kosten zeker afnemen. Maar nog belangrijker de productiviteit van deze groep zal stijgen waardoor de omzet ook zal stijgen.


Wat zou jij doen als je zeker wist dat jouw leefstijl of die van jouw medewerkers op den duur de kwaliteit van leven drastisch beperkt of veel te vroeg stopzet? Dat kan maar 1 dingen betekenen:


Investeer in gezondheid voor nu en later!!

Leer wat voeding en bewegen met gezondheid kan doen.

72 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page