top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPascal van Assendelft

Voor jou is het makkelijk ...


Is het je weleens opgevallen, dat op verjaardagen en onderonsjes het vaak over eten of gewichtsverlies gaat. Of is dat nu juist omdat ik coach ben op dat gebied? Ik krijg dan ook heel vaak de opmerking, voor jou is het makkelijk, jij bent een sporter. Alsof je gewicht alleen kan controleren met sporten. Hoezo? Wat is er dan makkelijker? Heel eerlijk, met gewicht ben ik helemaal niet zo bezig. Wel met hoe ik me voel. Daarnaast heb ik ook als doel geen pijn hebben.


Geen pijn hebben!

Ik hoor je denken! Wat bedoel je daarmee? Ik zal het toelichten. Vanaf mijn 13de jaar kreeg ik regelmatig spontane ontstekingen in mijn gewrichten. Rode en pijnlijke knie, hiel of pols. Soms 2 tegelijk. Vaak kon ik wel functioneren, tenminste dat probeerde ik wel. Maar je kan je voorstellen dat als je pols zo'n pijn doet, dat je je vingers niet kan bewegen ook schakelen in de auto lastig wordt. Strompelend naar klanten toe met een dikke knie. Vond ik niet

heel tof. Vaak was ik er dan ook heel moe bij en niet lekker. Toch ging ik werken, want opgeven kwam niet in mijn woordenboek voor. Of als topsporter op trainingskamp, als je ineens je spikes niet aankon omdat je hiel ontploft was. Of vlak voor een wedstrijd last van je gewricht. Niet handig. Maar ik leerde ermee leven, ik had mijn maniertjes en pijnstilling deed deels zijn werk. Het was niet dagelijks dus soms was ik het ook zo weer vergeten. Maar het werd wel erger, de frequenties werd steeds hoger en de pijn heviger.


Reuma

Door al die jaren heen ging het vaak over onderdrukken, maar minder over voorkomen. Met ibuprofen de pijn weghalen en weer door. Samen met de sportarts probeerde we erachter te komen wat het was. Maar het beeld liet zich maar tijdelijk vangen. Later kwam ik bij een reumatoloog die constateerde een vorm van reuma. De diagnose gebaseerd op het beeld, maar het bloedbeeld kon dat niet 100% staven. Toch stelde hij voor om malaria pillen te gaan slikken. Wel moesten we even een testfase in of mijn lijf dit wel kon verdragen. In diezelfde periode zat ik in een zware burn-out. Dat betekende ook dat de klachten erger waren, maar ook dat ik nog meer vage klachten had. Ik gaf bij deze arts mijn situatie aan en stelde hardop de vraag of dit nu wel slim was. Waarop hij antwoorde: "Dan lukt er misschien nu wel iets in je leven." Ik ben weg gegaan en nooit meer terug gekomen.


Burn out

Het was een lange weg om uit de burn-out te komen. Ik moest eraan geloven om trauma's uit het verleden te verwerken. Door EMDR en ademhalingstechnieken ben ik een heel eind gekomen. In de tussentijd ben ik een opleiding voeding gestart om te kijken of een andere richting van werk een optie was. Het fijne was, ik had weer een doel, mijn hersenen werden geprikkeld, ik kon mijn eigen tijden bepalen en toch werken aan herstel.


Hoe verder ik kwam, ontdekte ik dat mijn reuma klachten eigenlijk bijna niet meer voor kwamen. Door het opruimen van de opgestapelde stress in mijn lichaam, regelmatig 'matig-intensief' bewegen en andere voeding, zijn die extreme pijnklachten van gewrichtsontstekingen niet meer aan de orde. Dit is niet iets wat je los kan laten. Het is geen tijdelijke oplossing. Dat merkte ik onlangs nog.


We waren een paar dagen in Parijs met ons gezin. Het ontbijt was in het hotel, lunch op het terras en voor het avondeten gingen we uit eten. Gezellig! Hier en daar lette ik wel op wat ik at en dronk, maar niet te streng. De snelle suikers, fructose waren all over the place. Net even ander ontbijt, drankje (frsidrank of wijn) op het terras enz. Dat resulteerde erin dat ik dit in de dagen erna merkte. Stramme gewrichten, moe en niet heel lekker in je vel. Gelukkig bleef een grote aanval uit. Ik snack dan gelijk naar mijn eigen producten. Bij thuiskomst ben ik dan ook direct naar de supermarkt gegaan. Hup weer aan een stevig ontbijt met voldoende vezels, weg met die suikers en lekker veel groente.


Voor mij is dus voeding en bewegen een medicijn zonder bijwerkingen!

De focus ligt niet op gewicht, maar op hoe ik me wil voelen. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker.


Wil jij weten wat voeding voor jou kan betekenen?

Neem dan gerust contact op met mij.


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page