top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPascal van Assendelft

De impact van stress op VET!

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2022

De afgelopen weken heeft bijna iedereen wel veel stress ervaren: corona stress. Voor de een misschien anders dan voor de ander.

Stress van corona

Als ik kijk naar mezelf, dan kwam de stress van het volgende: twee kinderen de gehele dag thuis, aan het schoolwerk zetten, helpen, ruzies indammen, jongens zonder sport, naar de spoedtandarts met mn zoon ivm een val, thuiswerken en na 2 regels tikken afgeleid worden, dus geen concentratie of focus.


Kortom ik kreeg mijn werk amper gedaan.

Tel daarbij op dat binnen een week bijna al mijn opdrachten en bezigheden werden stopgezet. Echt gezelliger wordt je er niet van, onzekerheid, onduidelijkheid, al je werk in de prullenbak, geen toekomstbeeld. De sfeer in huis werd er niet beter van.


De gehele situatie veroorzaakte stress: emotionele en mentale stress.

Vervolgens kon ik slecht in slaap vallen. Wat natuurlijk weer invloed had op mijn zeer korte lontje. Op de een of andere manier had ik een week lang extreme pijn aan mijn verstandskies en kreeg ik een acute ontsteking aan mijn pols (geen zorgen dat heb ik vaker). Kortom nog meer stress, maar dan fysieke stress.


Gezond eten en voldoende bewegen is voor mij een normaal patroon. Maar in deze tijd merkte ik dat ik meer dan normaal heel erg zin had in ongezonde dingen, vettig eten, patat, pizza, snoep. Zoals Liesbeth van Rossum dat zo mooi omschrijft, mijn "snack-trek" na stress begon een loopje met me te nemen. Eet je de hele dag meer vettige & zoete producten, dan blijf je trek houden. Dat er vaarde ik nu zelf. De ervaring, het gevoel voldoende verzadigd te zijn door gezonde producten, bracht mij weer terug op mijn gezonde patroon.


Momenteel ben ik niet de enige die "snack-trek" ervaart. Vandaag sprak ik een klant en die omschreef ook dat ze meer dan normaal trek had in ongezonde snackies. En tijdens het boodschappen doen, hoorde ik mensen tegen elkaar klagen dat ze 10 kg zwaarder uit deze coronacrisis zouden kwamen, omdat iedereen thuis wat lekkers wil snaaien.


Bij stress komen de hormonen adrenaline en cortisol vrij. Heel handig als je direct in gevaar bent of als je bijzondere prestatie moet verrichten. Het vecht- of vluchtsysteem wordt geactiveerd en de alertheid neemt toe. Maar houdt stress langer aan dan heeft cortisol invloed op je vetstofwisseling. Langzamerhand wordt een buikje gevormd.


Kortom stress heeft op 2 manieren invloed op vet:

  1. Je krijgt meer "snack-trek" waardoor je ongezond gaat eten, hierdoor krijg je meer Kcal binnen dan je nodig hebt. Overschotten worden opgeslagen en omgezet in vet. Jouw gewicht gaat omhoog.

  2. De stress hormonen hebben invloed op verschillende processen in jouw lichaam, waaronder de vetstofwisseling. Ook hierdoor kan jouw gewicht omhoog gaan.


Als vetten zich ophopen rondom je buik, dan noem je dat buikvet. In onderstaand interview met Liesbeth van Rossum geeft zij duidelijk aan, dat als er veel buikvet is, er veel van het hormoon leptine wordt afgescheiden. Bij veel mensen met overgewicht zorgt het lichaam ervoor dat je resistent wordt voor leptine. Leptine vertelt jouw lichaam of je verzadigd bent, het remt de voedselinname, je stopt met eten. Valt dit mechanisme weg, dan wordt jouw inname van eten niet geremd. Wat er dus makkelijk voor zorgt dat je meer eet, dan jouw dagelijkse energiebehoefte, waardoor er meer overgewicht ontstaat.

Interview met Liesbeth van Rossum

(internist-endocrinoloog bij Interne Geneeskunde in het Erasmus MC)


Veel buikvet is een belangrijke risicofactor, aldus Liesbeth van Rossum:

,,In dat buikvet worden continu hormonen en ontstekingsstofjes aangemaakt, waar het immuunsysteem op reageert. Het immuunsysteem is hierdoor actiever dan normaal en reageert minder goed op indringers. En is de kans groter dat je ziek wordt.” Bekijk het interview bij Jinek van 6 april, waarin zij uitlegt waarom een groot % van de corona patiënten ook met flink overwicht kamp. Niet alleen een virus zoals corona maar ook andere ziektes liggen gemakkelijk op de loer zoals hart en vaatziektes, diabetes enz.


Wat kan je doen?

Uiteraard beland je na een korte periode stress niet gelijk in de categorie zwaar overgewicht. Dat duurt wel even. En daarnaast zijn er veel verschillende factoren waarom mensen overgewicht hebben. Wil je in deze bizarre corona periode aan je gezondheid werken, energie hebben en de kilo's in bedwang houden, denk aan de volgende tips:

  • Word bewust worden van jouw snack gedrag.

  • Als je dit merkt kan je voor jezelf bepalen wanneer, wat en hoeveel.

  • Zorg dat je verzadigd raakt met gezonde producten.

  • Zorg dat je voedingspatroon zoveel mogelijk bestaat uit langzame koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetzuren.


Hulp nodig?

Merk je momenteel, dat je een ander eetpatroon aan het volgen bent. Misschien merk je zelfs al een beetje dat je begint aan te komen. En wil je dit niet door laten sudderen. Kom dan in actie en vraag de hulp van de HELDcoach. Door middel van online coaching help ik jou naar een gezond eetpatroon? Samen stellen we een doel, dat kan zijn afvallen, aankomen of werken aan een gezond eetpatroon. Van bewustwording, naar inzicht naar kennis en advies naar actie = Gezondheidswinst


Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek


Gezonde groeten van,

De HELDcoach

Pascal van Assendelft





82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page